Mergi la conţinutul principal

Studiu MedLife, în parteneriat cu Institutul Național de Boli Infecțioase “Prof. Dr. Matei Balș” și Spitalul Clinic Colentina, privind dinamica anticorpilor infectați dobândiți natural la pacienții infectați cu COVID-19

Motivul realizării studiului

Echipa de cercetare dorește să afle care este durata imunizării dobândite natural pentru COVID-19, fiind primul studiu din Romania care vizează acest subiect.

 

Obiectivul studiului 

Studiul a fost lansat la inceputul lunii mai si isi propune sa urmareasca evolutia aparitiei anticorpilor pe o perioada de 7 luni, concluziile finale urmand sa fie anuntate la sfarsitul acestui an. Pana in momentul de fata, studiul a fost derulat pe un esantion de 148 pacienti confirmati pozitiv prin testul RT-PCR, aflati in etape diferite ale testarilor pentru anticorpi, fiind prelevante 294 de probe care fac obiectul analizei realizata de echipa de cercetare MedLife, in colaborare cu Insitutul National de Boli Infectioase Prof. Dr. Matei Bals si Spitalul Clinic Colentina.

 

Abordarea metodologica

Primul studiu pe pacienti infectati privind dinamica anticorpilor dobanditi natural pentru COVID 19 si validarea unor teste de diagnostic.

Studiul se va derula pe pacienti internati in cele 2 spitale, care au fost confirmati pozitiv prin testul RT PCR. Din punct de vedere metodologie, se vor utiliza 2 metode serologice pentru detectarea anticorpilor, Chemiluminiscenta si ELISA. 

Interpretarea se va face in baza unui cumul de date clinice si paraclinice urmarite pe durata internarii. In plus, subiectii vor fi chestionati in detaliu pentru a evalua impactul bolii asupra sanatatii, a atitudinilor si a stilului de viata. Potrivit reprezentantilor MedLife, vor fi alocate pentru acest studiu peste 5000 de teste. 

Concluziile preliminare ale studiului

Serologia IgM nu este utila in diagnosticarea infectiei acute cu virusul SARS-CoV-2. Intre cele trei metode de detectare a anticorpilor nu sunt diferente semnificative.


 Concluziile preliminare ale cercetarii indica faptul ca testarile pentru anticorpii IgM nu au valoare de diagnostic, acestia dezvoltandu-se aproape simultan cu anticorpii IgG sau fiind absenti in unele cazuri. Astfel, spre deosbire de alte infectii, unde aparitia anticorpilor IgM este timpurie si atesta o infectie acuta, testarile avand si capacitate de diagnostic, in cazul COVID-19 s-a remarcat o aparitie mai tarzie a acestui tip de anticorpi.


Desi nu s-a realizat analiza in functie de forma clinica (asimptomatic, usoara, medie, severa), sunt sanse ca la pacientii asimptomatici proportia celor care dezvolta anticorpi sa fie mai mica.


Pana in prezent au fost prelevate intre doua si patru probe de la subiectii implicati in studiu, in diferite etape ale evolutiei simptomatologiei. Astfel, s-a observat ca detectarea anticorpilor IgG este mai putin probabila la pacientii aflati in apropierea momentului debutului simptomelor, in timp ce pacientii care prezinta simptomatologie de cel putin 14 zile au dezvoltat anticorpi in proportie de 86%.
 

Sensibilitatea testelor pentru identificarea anticorpilor IgG este buna la pacientii cu durata simptomelor mai mare de 14 zile.


 Reprezentantii MedLife au facut deja cunoscuta intentia de a continua demersurile de cercetare, atat pe cont propriu, cat si in parteneriat cu institutii publice de renume.

Mai multe detalii despre studiul în curs, explicațiile medicilor și specialiștilor, găsiți aici.