Mergi la conţinutul principal

Studiu MedLife privind imunizarea naturală a populației pentru COVID-19 în municipiul Suceava

Motivul realizării studiului

Echipa de cercetare a dorit să afle care este rata de imunizare a populației din municipiul Suceava, cel mai mare focar de infecție pentru noul coronavirus, pentru COVID-19, și, implicit, măsurarea riscului de infectare, ca urmare a relaxării restricțiilor anunțate de către autorități.

 

Ce înseamnă imunizarea? Dar imunizarea naturală?

Imunizarea este procedeul natural sau artificial de inducere a rezistenței unui organism față de acțiunea germenilor patogeni sau a toxinelor acestora. Imunitatea naturală sau colectivă este un principiu prin care poate fi controlată propagarea unei maladii în momentul în care o majoritate a populației este imunizată.

Acest lucru presupune ca o parte a indivizilor sa fie imunizați, prin dezvoltarea de anticorpi sau prin vaccinare (în cazul altor boli, deoarece pentru virusul SARS-CoV-2 nu există vaccin), după un prim contact cu agentul patogen. In acest fel, chiar daca virusul continuă să circule, cu cât mai multe persoane sunt imunizate, cu atât riscul unei întâlniri intre un bolnav și o persoană neimunizată scade. Pragul de persoane imunizate necesar pentru a stopa propagarea virusului depinde de gradul de contagiozitate al agenților patogeni.

De ce este important pentru mine acest studiu?

Pentru a afla cum răspunde organismul uman infecției cu acest nou virus, care este rata de imunizare, care este impactul COVID-19 asupra stilului de viată și cum poți acționa mai departe.

 

Obiectivul studiului

Abordarea metodologică

Studiul MedLife s-a derulat în perioada 18 – 28 mai 2020, pe un eșantion de 512 persoane, în rândul populației municipiului Suceava cu vârsta de peste 25 de ani. Demersul de cercetare a fost efectuat pentru a determina gradul de imunizare naturală a populației pentru COVID-19 odată cu dezvoltarea anticorpilor IgG și nivelul de infectate cu noul coronavirus.

Pentru acest studiu au fost folosite două metode de testare: metoda moleculară RT- PCR considerată gold standard pentru detectarea virusului Sars- CoV-2 și testarea serologică prin metoda Chemiluminiscenta pentru determinarea anticorpilor de tip IgG.

 

Rezultatele studiului

Concluziile studiului

 

Studiul complet, cu toate informațiile privind realizarea lui, metodologie, eșantionare, rezultate, concluzii, îl puteți accesa aici.