Mergi la conţinutul principal

Studiu MedLife privind imunizarea naturală a populației pentru COVID-19, nivel național

Motivul realizării studiului

Echipa de cercetare a dorit să afle care este rata de imunizare a populației pentru COVID-19, dacă organismele oamenilor dezvoltă anticorpi care să lupte cu virusul SARS-CoV-2.

 

Ce înseamnă imunizarea? Dar imunizarea naturală?

Imunizarea este procedeul natural sau artificial de inducere a rezistenței unui organism față de acțiunea germenilor patogeni sau a toxinelor acestora.

Imunitatea naturală sau colectivă este un principiu prin care poate fi controlată propagarea unei maladii în momentul în care o majoritate a populației este imunizată. Acest lucru presupune ca o parte a indivizilor să fie imunizați, prin dezvoltarea de anticorpi sau prin vaccinare (în cazul altor boli, deoarece pentru virusul SARS-CoV-2 nu există vaccin), după un prim contact cu agentul patogen. În acest fel, chiar dacă virusul continuă să circule, cu cât mai multe persoane sunt imunizate, cu atât riscul unei întâlniri între un bolnav și o persoană neimunizata scade. Pragul de persoane imunizate necesar pentru a stopa propagarea virusului depinde de gradul de contagiozitate al agenților patogeni.

De ce este important pentru mine acest studiu?

Pentru a afla cum răspunde organismul uman infecției cu acest nou virus, care este rata de imunizare, care este impactul COVID-19 asupra stilului de viată si cum poți acționa mai departe.

 

Obiectivul studiului

Imunizarea este procedeul natural sau artificial de inducere a rezistentei unui organism față de acțiunea germenilor patogeni sau a toxinelor acestora.

Studiul și-a propus să răspundă următoarelor întrebări:

Abordarea metodologica

Pentru a veni cu un răspuns la întrebările de mai sus, MedLife a desfășurat în perioada 24 martie - 30 aprilie un studiu în rândul personalului medical si auxiliar propriu pe un eșantion reprezentativ de n=1005 respondenți. Persoanele selectate au fost testate cu scopul de a verifica proporția persoanelor care au dezvoltat anticorpi (IgG, IgM) până în momentul desfășurării studiului sau care erau infectate în momentul desfășurării proiectului. In plus, subiecții selectați au participat la un sondaj de opinie de măsurare a modului în care contextul COVID-19 le-a influențat percepțiile, atitudinile și stilurile de viată.

 

Rezultatele studiului

Teste de laborator

Concluziile studiului

Raspundem intrebarilor din cercetare:

Intrebare: Care sunt nivelul și ritmul de imunizare naturală a populației ținând cont de faptul că alte cercetări din alte state au confirmat existența unui număr semnificativ de pacienți asimptomatici infectați cu SARS-CoV 2 care nu se regăsesc în statisticile medicale oficiale COVID-19?

Raspuns: Rata de imunizare naturală a populației analizate este foarte mică (sub 2%). Prin urmare, până la apariția unui vaccin, elaborarea unui cadru de măsuri de protecție pentru angajații companiilor astfel încât aceștia să își poată continua activitatea devine prioritate pentru a nu adânci și mai mult efectele negative pe care pandemia le-a avut și le va avea asupra economiei și, implicit, nivelului de trai si calității vieții populației.

Intrebare: Cat de eficiente sunt măsurile de protecție și procedurile de lucru MedLife elaborate și implementate odată cu declanșarea epidemiei?

Raspuns: Numărul foarte mic de cadre medicale și personal auxiliar infectate, confirmă încă o dată faptul că măsurile de triaj și prevenție epidemiologică implementate de MedLife au funcționat. Au fost introduse filtrele telefonice și cele de la intrarea în clinici, declarațiile pe proprie răspundere, purtarea echipamentelor de protecție de către personalul medical și suport, testarea preventivă și sistematică a cadrelor medicale, testarea temperaturii la intrarea în serviciu și lista poate continua. Toate acestea au contribuit la limitarea la minimum a numărului de persoane infectate și pastrarea personalul medical și auxiliar MedLife sanatos.

Intrebare: În caz afirmativ, pot fi aceste măsuri și proceduri adaptate și translatate și în alte sectoare ale economiei astfel încât companiile să își poată relua treptat activitatea în condiții de maximă siguranță?

Raspuns: Dat fiind faptul că MedLife a implementat un set extins de măsuri de prevenție epidemiologică, iar acestea au avut direct impact asupra numărului foarte mic de persoane infectate, compania va putea adapta și translata aceste masuri și în rândul altor companii pentru a le ajuta sa își reia activitatea în condiții de siguranță.

Printre cele mai importante măsuri care se vor putea translata enumeram:

Studiul complet, cu toate informațiile privind realizarea lui, metodologie, eșantionare, rezultate, concluzii, îl puteți accesa aici.