Mergi la conţinutul principal

Cum să te protejezi pe tine și pe ceilalți, dacă medicul îți recomandă să te tratezi la domiciliu, pentru COVID-19

O parte din persoanele care contactează COVID-19, se confruntă cu forme ușoare sau medii ale bolii și se pot recupera acasă la recomandarea medicilor după terminarea numărului de zile de spitalizare impus de către cadrele medicale.

Simptomele pot dura câteva zile, medicul fiind cel care decide conduita terapeutică și schema de tratament pentru ameliorarea simptomelor.

Pentru a vă proteja pe dumneavoastră cât și pe cei dragi, am pregătit mai jos  o serie de măsuri de siguranță.

Protejează-te

Asigurați-vă că aveți în casă toate medicamentele prescrise de către medic.

Pregătiți o listă cu persoane pe care să le puteți contacta în caz de urgență.

Asigurați-vă că aveți posibilitatea de a vă procura mancare, fie prin instalarea unei aplicații fie prin intermediul unei persoane care vă poate face cumpărăturile.

Monitorizați cu atenție modul în care evoluează simptomele și informați medicul despre starea dumneavoastră. În cazul unei urgențe apelați 112.

 

Protejează-i pe ceilalți

Rămâneți acasă în izolare și evitați contactul cu alte persoane.

Dacă împărțiți casa și cu alte persoane. Stați izolat într-o cameră, departe de ceilalți membri ai familiei. Luați masa în cameră, utilizați o baie separată (dacă aveți această posibilitate). Aerisiți cât mai des posibil camera în care stați.

Evitați zonele comune pe care ceilalți membri ai familiei le folosesc. Dacă este absolut necesar să le folosiți, încercați să vă plimba prin toată camera.

Păstrați bucătăria și alte spații comune bine ventilate. Păstrați o distanță de cel puțin 2 metri de membrii familiei.

Curățați zilnic, suprafețele atinse frecevent cum ar fi mânerul ușii de la cameră și de la baie, întrerupătoarele de lumină, blatul din bucătărie, etc.

Evitați să folosiți în comun cu ceilalți membri ai familiei, articole de uz casnic cum ar fi prosoape, lenjerii de pat sau obiecte electronice (încărcătoare de telefon).

Când părăsiți camera purtați o masca care să vă acopere nasul și gura, în eventualitatea în care vă întâlniți cu un alt membru al familiei.

Pentru limitarea răspândirii virusului către ceilalți membri ai familiei, spălați-vă frecvent pe mâini cu apă și săpun, pentru cel puțin 20 de secunde sau folosiți un produs igienizant pe bază de alcool care conține cel puțin 60% alcool.

 

 

Cum te protejezi atunci când îngrijești o persoană cu COVID-19.

Păstrați mâinile curate și evitați contactul cu fața.

Spălați-vă frecvent mâinile cu apă și săpun pentru cel puțin 20 de secunde, dacă ați fost în proximitatea persoanei bolnave sau în contact direct cu aceasta. Dacă nu aveți posibilitatea de a vă spăla pe mâini folosiți un produs igienizant cu 60% alcool. Evitați să vă atingeți nasul, gura și ochii.

Folosiți mască de protecție și mănuși de unică folosință.

Dacă sunteți în aceași încăpere cu persoana bolnavă purtați mască de protecție și păstrați o distanță de minim 2 metri.

Când spălați hainele persoanei infectate asigurați-vă că folosiți mănuși de unică folosită, mască de protecție și că păstrați hainele la distanță de corp. Odată puse în mașina de spălat, spălați hainele la cea mai înaltă temperatură pe care o aveți.

Când atingeți vesela de mâncare a persoanei bolnave, de asemenea purtați mănuși și spălați vesela în mașina de spălat vase, cu detergent. În cazul în care nu aveți mașină de spălat vase, folosiți un burete separat și dezinfectați apoi suprafetele atinse cât și mâinile.

Nu reutilizați măștile și nici mănușile, după purtare, acestea se vor arunca la un coșul de gunoi cu capac. 

Curățați casa frecvent

Curățați frecvent spațiile comune și aerisiți încăperile. Aigurați-vă că persoana bolnavă are la dispoziție propriile articole casnice și că acestea nu vor fi folosite și de restul familiei.

Nu ieșiti din izolare decat după efectuarea a două teste COVID-19 cu rezultat negativ și primirea ok-ului din partea medicului.

 

Surse:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/coronavirus/in-depth/treating-covid-19-at-home/art-20483273

https://patient.info/news-and-features/covid-19-how-to-treat-coronavirus-at-home

https://www.nhs.uk/conditions/coronavirus-covid-19/self-isolation-and-treatment/how-to-treat-symptoms-at-home/

https://www.healthline.com/health-news/how-to-treat-yourself-at-home-if-you-have-a-mild-case-of-coronavirus#Heres-a-shopping-list